Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri...
- 3 adet kuru soğan
- 2 adet sivribiber
- 1 adet domates
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı kırık pirinç
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tutam kıyılmış maydanoz
- 1 tutam kıyılmış dereotu(benim sarmadaki vazgeçilmezimdir ancak sevmeyenler koymayabilir)
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 500 gr salamura asma yaprağı(taze yaprağınız varsa kaynar suyun içine atıp 1 dakika beklettikten sonra yaprağı arka yüzüne çevirip ocağın altını kapatın ve yarım saat yaprağı suyun içinde bekletin)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı ılık su
- yarım limon suyunu
Hazırlanışı:
Öncelikle
geniş bir kabın içinde pirincinizi yıkayıp süzün, daha sonra 1 çay
bardağı zeytinyağını ve 1kaşık salçayı ekleyip karıştırın.
Üzerine soğan, biber ve domatesi küçük küpler halinde doğrayın. Maydonoz
ve dereotunu ince ince kıyıp kuru nane ve bir tutam yenibaharı ekleyin.
Tuzunu da ilave ettikten sonra karışımımız hazır.
Salamura
yapraklarımızın varsa saplarını koparıp her birine yaklaşık bir tatli
kaşığı hazırladığımız içten koyup sardıktan sonra çelik tenceremize
sıkışık ve düzenli bir şekilde sarmalarımızı sıralıyoruz. Sarma
işlemlerini tamamiyle bitirdikten sonra 2 bardak ılık suyumuzu, yarım
limon suyumuzu ve bir çay bardağı zeytinyağını da ekleyip tencerenin
üzerini kapatacak kadar bir porselen veya çinko tabak ile
kapatarak sarmaların açılıp dağılmasını önlüyoruz. Daha sonra tencerenin
de kapağını kapatarak kaynayıncaya kadar harlı, kaynadıktan sonra kısık
ateşte sarmamızı pişiriyoruz. Afiyet olsun kızlar =))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder