15 Kasım 2011 Salı

1 Haftada Yeşil Zeytin Yapımı

Egeli olmamızın en sevdiğim yanı bu... Zeytin ve zeytinyağına tutkuyla bağlı oluşumuz. Bahçemizden topladığımız zeytinleri yenebilir kıvama getirip zeytini satın almak ve organik veya sağlıklı olup olmadığını düşünmek zorunda kalmamak içimi ferahlatmıştır hep. Benim gibi mümkün olduğunca her şeyi evde yapmayı organik beslenmeyi sevenler için zeytin nasıl yapılır'ın cevabı yazımızda...

Malzemeler:
  • 1 kg yeşil zeytin
  • Limon tuzu
  • Salçalık iri tuz (Kaya tuzu)
  • 1 limon
  • Su

Hazırlanışı:
Zeytinlerimizi güzelce yıkayıp bir bıçak ile zeytinleri üç yerinden çiziyoruz. Çizdiğimiz zeytinleri cam bir kavanoza koyup üzerine zeytinlerin üzerine geçecek kadar su dolduruyoruz. Bu işlemi 4 gün boyunca her gün tekrarlıyoruz. Yani kavanozdaki suyu döküp yeniden su ekliyoruz. Bu zeytinlerimizin acısının çıkmasını sağlar. Acı zeytin sevenler bu işlemi 4 değil 2 günde bitirebilir. Bu aşamadan sonra zeytinlerimizi bir kapta 2 yemek kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı limontuzu ile güzelce karıştırıyoruz. Zeytinlerimizi tekrar kavanozumuza alırken aralarına limon dilimleri ekliyoruz. Yine üzerine su doldurarak zeytinlerimizi 2 gün bu halde bekletiyoruz. 3. gün zeytinlerimiz kahvaltıya hazır. Bir miktar zeytinyağı ve kekikle ege mutfağına adım adıyoruz. Afiyet olsun ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder